X

Lujakoti blogi

 

Tervetuloa seuraamaan Lujakodin blogia. Kirjoitan täällä blogissa sinulle sisustustunnelmia, vinkkejä ja ideoita. Kerron kuulumisia messuilta ja tarjoilen vinkkejä kiinnostavista ja kivoista ajankohtaisuuksista. Katselen sisustamista mielelläni idearikkauden, järkevyyden ja kätevyyden vinkkelistä, persoonallista otetta ja pientä ilon pilkettä silmäkulmassa unohtamatta.

Inspiksiä Habitare-messuilta

24.9.2022

Habitare-messut pääsivät moneen vuoteen vihdoinkin jälleen toteutumaan. Katse on syyskuussa jo hyvää vauhtia kääntynyt sisätiloihin. Kotia on mukava sisustaa edes vähän jollain uudella piristyksellä. Habitare- messuille mennään kurkistelemaan mikä inspiroisi sisustamaan.

Habitare-kuva-1

Ideoita ja inspiksiä on messuhallissa runsain mitoin. Habitare-messut ovat todelliset sisustusalan hemmottelupäivät sisustamisesta kiinnostuneille. Mitä ajankohtaisempaa uuden asunnon hankinta tai muu laitto on, sitä enemmän saa irti messutarjonnasta. Ideoita messuilta irtoaa kyllä jokaiselle.

Mielikuvituksen voima

Mielikuvituksen voima

Tämän vuoden Habitaren teema oli mielikuvitus. Sitä totisesti tässä elämässä tarvitsemmekin. Kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyvät mietteet vaativat muutakin kuin järkevyyttä ja realismia. Meille tarjotaan paljon asioita valmiina, mutta mikäs sen parempaa kuin käyttää luovasti mielikuvitusta. Teema tarjoilee meille ideoita tulevaisuuden sisustamisesta, sitä millaista asuminen ja eläminen voisi tulevaisuudessa olla. Maailma muuttuu ympärillämme ja kodin tilojen tarve on jatkuvassa muutostilassa.

Kaikki muuttuu

Suomen mieletön ylpeys, kuivauskaappikin on jo joutunut taka-alalle. Tilalle on tullut kuivaavat astianpesukoneet ja yläkaapittomat keittiöt, joissa kuivauskaappi on turha. Joillekin se on täysin turha keittiössään, mutta ei suinkaan kaikille. Itse olen vankkumaton kuivauskaapin kannattaja. Se mihin messuilla kiinnittää huomiota, riippuu kunkin kävijän omista intresseistä. Huomasin itse bongaavani pieneen asuntoon soveltuvia ratkaisuja. Sellaisia, joihin tarvitsen vinkkejä, mm. käteviä työpisteitä.

Sopivat työpisteet kotiin

Kodeissa työn teko on viime vuosina saanut uuden painopisteen: työt ovat siirtyneet vahvasti kotitiloihin. Uudiskohteissa huomioidaan hyvin tilat työn teolle kotona. Työpisteelle on oltava tilaa. Aika moni ihastui etätöiden mahdollisuuteen. Mahtaako väkeä saada edes enää täysin toimistoihin? Nämä viimeisimmät kurimusvuodet opettivat, että työt sujuvat kotoakin käsin ja pomokin luottaa töiden sujumiseen etäyhteyksin. Kotona opittiin koronan myötä tekemään ihan onnistuneesti töitä.

Työpisteet

Työpisteet ovat tulleet tärkeäksi osaksi kodin sisustusta, niiden tulee upota kodissa kaikkeen muuhun sisustukseen. Niinpä ne ovat esteettisyydeltään salonkikelpoisia kalusteita, jotka sopivat niin kauniiseen makuuhuoneeseen kuin osaksi tyylikästä olohuonettakin.

Kodeissa on nyt työnteon meininki

Työpisteet

Esteettisesti tyylikkäät työpisteet ovat jyränneet vahvasti tilaa asuntojen huonesijoittelussa.

Habitaressa saimme nähdä suunnittelijoilta mitä erilaisimpia versioita työpisteistä, joissa on otettu laaja-alaisesti huomioon kalusteen muunneltavuus ja soveltuvuus pieniinkin tiloihin.

Puu materiaalina on vahvasti esillä, niinpä työpiste-kalusteidenkin materiaalina puu on inspiroinut suunnittelijoita luomaan kenties uusia ajattomuuksia.

Työpisteet

Käsi ylös, joka on pitänyt työpöytiä ja -tuoleja joskus rumina? Sitä ne eivät enää tosiaankaan ole. Tyylikäs muotoilu kehittyy kokoajan muuttuvien tarpeiden myötä. Kalusteiden joustava monimuotoisuus on tehnyt harppauksen ergonomia-keskeisyydessään uusiin design-ulottuvuuksiin ollen joustavia myös siirtää. Keveys ja tyylikäs muotoilu sallii niiden sulauttamisen sujuvasti kauniisiin sisustuksiin.

Kevyt työpiste

Tulevaisuuden koti

Tulevaisuuden kotiMillaisia sisustuksia tulemme siis näkemään tulevaisuuden kodeissa? Trendianalyytikko Susanna Björklund oli kuratoinut Habitareen Signals -osaston, jossa oli nostettu esille magian, turvan, aitouden ja merkityksellisyyden merkitykset nyt trendeinä. Vahvasti esillä on myös kierrättäminen, jossa kaikki on mahdollista. Nyt yhdistetään värejä ja tekstuureja ilman tiukkoja rajoja. Rentoudesta viesti täällä mummon vanhat tikkitäkitkin.

Olen itse toiminut pitkään kontekstien työyhteisöissä, joissa luovuutta arvostetaan paljon. Luovuus on valtava runsaudensarvi ja rikkaus, josta riittää ammennettavaa loputtomiin. Mitä tekisimmekään ilman magiaa ja mielikuvitusta? Mielikuvitus on avain siihen, että jaksamme tehdä töitä. Olkaamme siis ahkeria. Ja rentoja. Rentoudesta se luovuuskin kumpuaa.

Sisustussuunnittelijan silmin, Riitta

Sisustussuunnittelijan silmin

10.8.2022

Blogi kuva 1Esteetikkona itse nautin siitä, että tila jossa olen, on viihtyisä ja kaunis. Miten kauneutta luodaan? Siihen on monta sisustusavainta, joita pyrin jakamaan vinkkeinä sisustamiseesi. Pyrin löytämään aina käytännönläheisiä ratkaisuja, ja kannustan persoonallisen oman näköisen kodin rakentamiseen. 

Suuri vai pieni koti 

Blogi kuva 2Tilava asunto on meille unelma, mutta isolle kodille on omat elämänvaiheensa. Itse saan tutustua pienten asuntojen sisustamisiin monen erilaisen vinkkelin kautta. Se minkä kokoisiin tiloihin kukakin on elämässään tottunut, ohjaa elämässämme sopeutuvuuttamme. Asunnon sijainti on määräävä tekijä useimmiten valitessamme kotia, johon haluamme asettua. Arvot, jotka toimiamme ja polkujamme määrittelevät, muuttuvat ja kirkastuvat vuosien myötä. Neliöiden määrä on joskus enemmän, joskus vähemmän tärkeä kriteeri. Tilan tarpeeseen vaikuttaa luonnollisestikin monta seikkaa, asukkaan ikä, perheen koko ja elämänvaihe. Viihtyisyyteen neliöiden määrän ei tarvitse antaa vaikuttaa. Onni mahtuu hyvin pieneenkin kotiin. Elämä on täynnä muutoksia, joskus ne tulevat pitkän harkinnan jälkeen joskus yllättäen. Aina on kuitenkin tärkeää, että uuteen tilanteeseen voi suhtautua luottavaisin mielin. 

Sopivan kokoinen koti 

Blogi kuva 3Pienen tai suuren asunnon sisustaminen on kuin kalenterin täyttäminen. Silloin kun on tilaa heitellä sattumia ja osumia mihin sattuu, voi valita paikan vapaasti. Silloin kun kyseessä on tiukempi aikataulu rajaa menoja ja kalenteri on täynnä, optimaalisuus on äärettömän hyvä ohjenuora sisustamisessa. Pienen asunnon etu on kätevyys kaikessa optimaalisuudessaan. 

Pieni asunto on sisustusmielessä ihan eri asia kuin iso asunto. Ronskisti sanottuna, kalusteet mahtuvat suureen tilaan ilman millin tarkkoja mittaamisia. Pienen asunnon sisustamisessa pitää katsoa kaappiinkin jo tarkemmin: säilytystiloista lähtien on mietittävä huolellisemmin mitä mihinkin mahtuu, mitä tavaraa on tarpeeksi, mikä on jo liikaa. Toki suurikin tila vaatii sekin tarkkuutta, hyvää silmää ja kyllä, hyvää suunnittelua. 

Koti saa olla koti 

Blogi kuva 4Kodin tulee saada olla asukkaillensa juuri oman oloisensa. Onko onni tavaroissa vai kodin tunnelmassa? Onko kätevyys kodin suuruudessa vai sopivuudessa? Näitä pohdin kanssasi sisustussilmin. Tulen tutustumaan myös uuden asunnon hankinnan prosessiin, mitä kaikkea se pitää sisällään ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että ostoprosessikin on helppo ja etenkin luotettava. Pääset seuraamaan myös millaista on rakentaa uutta kotia ja millaisia tunnelmia uuden vasta valmistuvan kodin hankinnassa ilmenee. 

Blogi kuva 5Sisustaminen on ihanaa ja inspiroivaa puuhaa, jossa riittää erilaisia tuntoja ja tunnelmia. Täällä blogissa pyrin tuomaan sinulle iloa, ideoita ja inspiraatiota sisustamiseen ja autan ratkaisemaan kanssanne sisustuksellisia pulmia. Toivottavasti saan myös sinulta aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joita voidaan vaikka pohtia kanssasi! 

Sisustussilmin, terveisin Riitta 

Asuntomessuterveiset

29.7.2022

Asuntomessut on aina mukava katsaus missä sisustuskuvioissa mennään. Messuilta saa poimittua hyviä vinkkejä omaan sisustamiseen ja saa nähtyä mitkä tuulet puhaltavat ajankohtaisuuksissa. Asuntomessujen sijainti, maasto ja koko alueen miljöö vaikuttavat rakennusten tyyliin. On hyvä ammentaa sisustusvinkkejä ja poimia parhaat ideat omaan käyttöön. Aina on myös voimaannuttavaa vierailla kauniissa ympäristössä. Viehättävä Naantali näytti aurinkoisuutensa tälläkin kertaa. 

Luonto tulvii ikkunoista sisään 

Asuntomessut

Sijainti luo Naantalin asuntomessualueella kauniit maisemat, jotka ovat näille Naantalin asuntomessukohteille todellista valoisaa kultaa. Suuret, koko seinän kokoiset ikkunapinnat ovat kuin suuria tauluja Lounatuulen alueen rakennuksissa. Mikäpä olisikaan vaihtuvaa taulunäkymää parempaa! Terassit ovat suurentuneet entisestään, ja kehyksettömien, tolpattomien ja kaiteettomien terassinkaiteet eivät tee upeisiin näkymiin mitään näkyvyysesteitä. Jos jonkun asian näiltä messuilta nostaa esille, on se yhdellä sanalla luonto. Luonnon eri värisävyt näkyvät niin pintamateriaaleissa kuin tekstiileissäkin täällä Naantalin Lounatuulessa vahvasti. Värisävyt on poimittu sisälle saakka tulvivasta luontonäkymästä, ruskean eri sävyt, terrakotta ja musta ovat vallan päällimmäisinä väreinä kaikissa sisustuksissa. Metalleista vahvimmin on nyt esillä kulta, messinki ja harjattu kulta. Kromi ja valkoinen ovat tässä vaiheessa saaneet väistyä. Mutta kuten aina, on muistettava että aallot tulevat ja menevät ja miljöön merkitys nostaa eri asioita ja sävyjä eri alueilla vuorotellen esille. 

Keittiöt ja kylppärit

Keittiöt ja kylppärit

Lähes kaikki keittiöt olivat enimmäkseen tumman puhuvia, yhdistettynä vaaleaan puun sävyyn. Oli rikottua mustaa, rouheaa ruskeaa ja kivimäistä struktuuria tasoissa ja pintamateriaaleissa. Puuta on nyt muutenkin paljon ja eri sävyissä, enimmäkseen vaaleana. Marmorinen kuvio on nyt suosittua kaikissa materiaaleissa. Sitä näkyy niin komposiittimateriaalissa kuin kivimateriaaleissa. Laatat ovat suuria ja jopa olohuoneen seinässä näkyi laattaa. Kyllä laatta-asentajat nykyään kiittävät! 

Kylppärit ovat intiimin tummia, mutta monimuotoisten tehokkaiden valaistusratkaisujen ansiosta ne eivät tokikaan ole mitään pimeitä luolia. Kylppärit muistuttavat spa-olosuhteita suurine saunoineen, joista on rauhalliset ikkunanäkymät luontoon. 

Yksi asia kuitenkin hämmästytti! Useissa kohteissa oli ainoastaan yksi suihku, vaikka rakennus oli suunniteltu useamman henkiselle perheelle. Toisaalta yhdessä kohteessa oli pohjaratkaisussaan loistavan kätevä kylpyhuonetila, jonka idea kannattaa napata. Suihkuja oli kaksi, mutta ne sijaitsivat yhtenäisen suorakaiteen muotoisen kylppäriosaston eri päissä, samoin kaksi wc:tä, eri puolella lavuaaritilaa. Loistava pohjaratkaisu! 

Kalusteiden tyyli 

Kalusteet

Viihtyvyys on kaikin puolin tehty hotellimaiseksi, olohuoneiden ja makuuhuoneiden sisustus onkin saanut kovasti vaikutteita hotellihuoneen sisustuksesta. Tv:t eivät onneksi enää hallitse tilaa, vaan ne on upotettu piiloon parhaimmillaan kokonaan. Tekstiilit ovat ylelliset, matot luonnollisen runsaat ja rouheat. Pehmeys ja pyöreys ovat valttia niin materiaaleissa kuin kalusteiden muotokielessä. Myös kokolattiamatto on myös tullut takaisin. Kalusteet ovat nyt muhkeita ja pyöreitä, jättimäisen löhöttäviä. Muutoin tyylilinjaus somistuksissa ja astioissa muistuttaa kaikin puolin tällä hetkellä kovin suosittua japandia, jossa japanilaishenkisyys ja skandinaavinen tyyli yhdistyvät sulavasti yhteen. 

OlohuonenäkymäOlohuone

Tässä oli vain lyhyt katsaus tämän vuoden Asuntomessuilta. Keskityn jatkossa kirjoituksissani sisustukseen, vaikka tällä kertaa tuosta Naantalin upeasta miljöön vaikutuksesta ei meinaa päästä yli. On se vaan niin hieno! Miljöö vaikuttaa aina kuitenkin asuntojen sisätiloihinkin, luonnollisestikin. Sen huomaa, että luonnon kunnioitus on Naantalin asuntomessuille ollut tärkeä seikka. Hyvä niin. Alueen ilmeeseen on täten taattu rauhallinen, luontoa kunnioittava yhtenäisyys. Näin Naantalissa, muualla on aina omat lainalalaisuutensa. Alueella alueen tavalla. 

Katsellaan sisustussilmin, terveisin Riitta 

Blogin takana

Kirjoittaja, sisustussuunnittelija -yrittäjä ja opettaja Riitta Bergman on tottunut sisustamaan luovasti ja joustavasti. Monessa mukana ollut esteetikko pyrkii aina tekemään kauneutta ympärilleen, suhtautuen sisustamiseen käytännönläheisesti ja järjestyksestä nauttien. Kolmen jo omillaan asuvan aikuisen äiti nauttii nyt paluustaan takaisin Helsinkiin neljän vuoden elämänmuutospyörteen jälkeen.

Tervetuloa seuraamaan Lujakodin sisustusblogia!
Sisustussuunnittelija Riitta Bergman/ www.idyllicum.fi

Riitta Bergman
PS. Jos mielessäsi on sisustamiseen liittyviä haasteita, heitä tänne myös sisustusaiheiseen liittyviä kysymyksiä!

 

Lähetä viesti