X

Lujakoti blogi

 

Tervetuloa seuraamaan Lujakodin blogia. Kirjoitan täällä blogissa sinulle sisustustunnelmia, vinkkejä ja ideoita. Kerron kuulumisia messuilta ja tarjoilen vinkkejä kiinnostavista ja kivoista ajankohtaisuuksista. Katselen sisustamista mielelläni idearikkauden, järkevyyden ja kätevyyden vinkkelistä, persoonallista otetta ja pientä ilon pilkettä silmäkulmassa unohtamatta.

Terveisiä Tukholman Design -viikolta

15.2.2023

Kävin kurkkaamassa miltä sisustusrintamalla naapurissa näyttää. Helmikuussa järjestettävät vuosittaiset Tukholman sisustusmessut on jälleen virkeä sisustuskevään aloitus. Miltäkö siellä näytti? Tässä kolme selkeää linjausta sisustussilmin katsottuna.

Kirkkaat värit sisustuksessa

Värit ammennetaan luonnosta

Vahvat ja kirkkaat värit leikittelevät nyt pehmeiden pastellien kanssa sulassa sovussa. Luonto tarjoaa meille valtavan väripaletin, jossa värit muuttavat jatkuvasti muotoaan, värien sointujen ollen aina oikea väri oikeaan aikaan. Kodin sisustukseen saamme helposti poimittua värejä omaan makuun ja omaan asuntoon sopivassa määrin. Yhtä inspiroi vahvat ja voimakkaat värit, toiselle rauhaisat harmoniset sävyt ovat ainoa oikea ja turvallinen valinta. 

Laventeli, violetti, poltettu oranssi ja vihreä

Ei tarvinnut mennä kuin hotellin naapurikauppaan kun näkyi selkeästi kuinka sisustuksen tämän hetken päävärit toistuvat eri elementeissä: tekstiileissä ja erilaisissa somistustavaroissa. Poltettu oranssi hehkuu nyt vahvana. Se on pirteällä tavalla voimaannuttava väri, jota hento ja kaunis laventelin sininen tasoittaa. Hento ja herkkä vihreä rauhoittaa tilaa kuin tilaa. Vihreä väri tuo toivoa, se liitetään elämään ja se vaikuttaa terveyteen. Vihreä on suuren voiman väri. Jos haluat ajattomampaa sävyä kotiisi joka kestää aikaa kauemmin kuin voimakas punainen (joka on vuoden väri), vihreä on varma valinta.

Ruskean sävyjen esiinmarssi

Luontevaa on myöskin ruskean eri sävyjen esiinmarssi. Ruskean eri sävyt ovat tulleet pitkään vallalla olleen harmaan tilalle. Ruskean eri sävyt näyttäytyvät lattiassa, kalusteissa ja tekstiileissä. Lattiat ovat nyt menossa kovaa vauhtia tummaa kohti. 

Muhkeaa ja vielä muhkeampaa

Pyöreys jota olemme saaneet nähdä jo, oli edelleen vallalla. Tämän vuoden muotokieli on edelleen pyöreää ja värejä on joka lähtöön. Kalusteiden muotokieli on ylellisen kutsuvan pyöreää ja pulleaa. Tuolit ovat pyöreitä ja sohvat ovat käsinojineen houkuttelevan pyöreitä muodoltaan. 

Muhkeita muotoja sisustuksessa

Valtava pyöreys on kalusteissa myös haaste, etenkin pienessä asunnossa ylisuuret muodot ja ulokkeiset käsinojat vievät kovin paljon tilaa. Jos haluat pieneen asuntoon pyöreyttä, valitse pyöreä pöytä.

Jättimuhkeat muodot ja jalattomana näyttäytyvät rahit ja nojatuolit. Ne ovat itsenäisiä ja omanlaisia taideteoksia, todellisia syliin kutsujia. Sohvapöydät ovat pyöreitä ja tukevia. Valaisimet ja peilit ovat pyöreitä. Teräviä kulmia ei paljon nyt näy, vaan pullea jyhkeys on vallalla. Hentous kalusteissa näkyy muhkeiden tuolien jaloissa, jotka sen sijaan ovat yllättävän sirot.  

Kierrätettävyys ja ekologiset valinnat

Kierrätettävyys on todellinen trendi. On päivän sana toimia ekologisesti järkevästi. Puhutaan jopa ekologisesta valaistuksesta, jossa ledit toimivat edullisesti, niiden ollessa pitkäikäisiä ratkaisuja, johdottomia led-valaistusratkaisuja näkyikin paljon mitä erilaisimmissa muodoissa.

Trendinä kierrärettävyys

Miten yhdistän omassa sisustuksessani ajattomuuden ja trendikkyyden?

Kun perussisustus on rakennettu ajattomin valinnoin, sallii sisustus trendien huomioon ottamisen hyvänä annoksina. Valitse suuret huonekalut kuten sohva ja ruokapöytä mieluiten ajattoman muotoisena. Sohvan värityksessä kannattaa suosia ajatonta perusväriä, ajan hengen mukaista väriskaalaa saat lisättyä kotiisi pienin annoksin, vaikka irtotyynyinä.

Ajatonta ja trendikästä

Trendit tulevat ja menevät. Ei kotia tarvitse aina trendien vaihtuessa uudelleen sisustaa. Messuilta ja naapurista saa tietenkin hyviä vinkkejä, mutta voit poimia niistä juuri sinua inspiroivat ideat. Se riittää. Nyt ylisuuret huonekalut vaativat myös tilaa, ja se on pienessä asunnossa haastavaa.

Klassista ja ajatonta

Klassisuus ja ajattomuus eivät kuitenkaan mene koskaan pois muodista. Aallon harjalla, messuilla tai putiikeissa esillä olevista suuntauksista voi ottaa sopivat vivahteet ja sävyt, joilla maustaa kodin ajan henkeen sopivaksi. Etteikö pari tyynynpäällistä piristä, tai vaikka vain kylpytakki, no tietenkin! Niillä saa raikastettua oman pikkukodin sisustusta pienellä vaivalla, ilman jyhkeyden upottamista väkisin tilaan jonne se ei yksinkertaisesti mahdu. Tai valiten ekologiset valaistusratkaisut, joilla saat valoa elämääsi. Sananmukaisesti.

 

Sisustussilmin, Riitta

Kuvat: Riitta Bergman/ Tukholman design-week, Messut ja Nordiskt Galleriet, H&M Home

Valkea tammikuu

3.1.2023

Tammikuussa puhdas valkoinen sävy raikastaa kodin sisustuksen. Valkoinen väri kuuluu aina perusvärinä pohjolaan. Valkoisen viehätys ei poistu koskaan. Valkoinen heijastaa pinnastaan valoa tilaan kuin tilaan. Luminen valkoisuus heijastuu talven kauneimpina pakkaspäivinä kauniina tauluna ikkunoistakin.

 

Valkoinen sisustus

Seinissä valkoinen on aina varma valinta, joka sallii rinnalleen kaikki muut värit ja värisävyt. Valkoisia sävyjä on tosin valtavan paljon, joten valkoisen sävyn valinnassa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun. Hyvä valkoinen näyttää raikkaalta muiden sävyjen ympäröimänä.

Pehmeys ja pörröisyys

Lämpöä sisätiloihin sisustuksella

Valoisuus lisääntyy päivä päivältä, samalla kun lumisuus ja viima vinkuvat ulkona. Sisätiloissa tarvitaan silloin lämpöisyyttä.  Aidot luonnon materiaalit ovat silloin parasta. Se onkin aika jännää, että turkikset ovat tulleet vahvaksi osaksi somistusta. Turkispinta on lämmin ja pehmeyttä tuova materiaali niin tuolin ja sohvan sulostuttajana kuin lattiallekin asetettavaksi.

Valkoiset pörröisyydet ja pehmeydet ovat luonnon materiaalia, joka on ekologista ja pitkäikäistä. Itse ihastuin turkispäällisteiseen sohvatyynyyn, joka on kuin pehmeä kissa, jota tulee vaivihkaa siliteltyä. Terapeuttista!

Kaipaatko lisää pehmentäviä talvisuutta sisustamiseesi? Poimi tästä itsellesi mieluisimmat vinkit. Turkikset ja rottinki, niillä rakennat luontevan kokonaisuuden jotka ovat luonnon materiaaleja ja näin ollen edustavat ajattomuudessaan ja pitkäikäisyydessään ekologisuutta.

Kuva Snugg 1Kuva Snugg 2

Somista kukilla

Koti tuntuu heti raikkaalta, kun joulukoristeet on kerätty pois. Kukista kauneimmat saavat jatkaa vielä kodin koristeluissa siihen asti kunnes lakastuvat. Taitavat viherpeukalot tosin saavat nauttia joulukukista pitkälle kevääseen. Oma suosikkini, valkoinen jouluruusu rakastaa viileää, joten harjoittelenkin nyt lasitetulla terassilla kylmää rakastavien kukkien edes hengissä pitämistä.

Valkoisen hyasintin huumaava tuoksu valloittaa edelleen jo oven avatessa pienen asunnon. Itse olen pitänyt siitä trendistä, että multa putsataan kokonaan sipulimukulan ympäriltä pois.  Nautin ylipitkistä, notkuvista kukan varsista. Näin ne kukkien asetelmat saavat uudenlaisen ilmeen.

Sininen hetki

Ruusun hento lumous

Pidätkö lämpimästä punaisesta? Tikkurilan tämän vuoden väri on nimeltään ruusun hetki. Sävy V413 on täynnä hempeyttä ja lämmintä tunnelmaa. Kaipaamme joskus lämpöä ja turvallista pehmeyttä, joten tämä ruusun hetki sopii lämmittämään kodin sisustuksen tunnelmaa vaikka vain yhdessä yksityiskohdassa.

Tekstiileillä vaihdat kodin ilmettä

Tekstiileillä vaihdat kodin ilmettä

Talviseen tunnelmaan sopii nyt niin trendikäs sametti. Samettinen tyynynpäällinen, tai jopa lakanat ovat ylelliset, joissa valo heijastelee ylellisen mukavasti. Ylellinen tunnelma on rantautunut kotisisustukseen, mm. makuuhuoneiden sisustuksissa tavoitellaan hotellimaista ilmettä. Paksut verhot, pehmeät tekstiilit, ylelliset materiaalit, siinä se sitten on. Murretut luonnolliset sävyt korostavat toinen toistaan, kun valitset vaaleat sävyt suuriin pintoihin. Tummemmilla sävyillä luot kontrasteja, joiden avulla sidot kokonaisuudet yhteen. Raamisuutta saa rakennettua ilman mustaakin. Se on väistymässä jyrkkyydessään murrettujen sävyjen tieltä. Vähän miellyttävämpää pehmeyttä, eikö totta?

Vakosametti

Mainion paluun on tehnyt leveä vakosametti, joka herättää ainakin meissä 70-luvun lapsissa lapsuuden muistot mieleen. Sametti oli pitkään poissa kuvioista, mutta on vakiinnuttanut jo vuosia sitten asemansa tyylikkäänä materiaalina kodin sisustuksissa. Tekstiilien laadunkestävyys on kehittynyt niin paljon, että sametti on todella suosittu myös julkitilakalusteissa. Se on aina hyvä viesti siitä, että tuote kestää kovaakin käsittelyä kotitalouksissa. Samettisia pintoja näkee nyt paljon verhoissa, kalusteverhoiluissa, sohvien ja tuolien päällisissä. Myös kalusteiden muotokieli on pullean pyöreää, jota samettisuus korostaa ylellisellä tavalla.

Jännittävää nähdä ensi kuussa mitä Tukholman sisustus & design-messut tarjoavat uutta tänä vuonna. Messuilla näkyy heti yhdellä silmäyksellä missä mennään, jatkuuko pehmeys ja pyöreät muodot? Kerron messuilta tuoreet kuulumiset, seuraa siis tätä blogia. Nauttikaamme ensin tammikuun kirpeistä pakkasista.

 

Sisustussilmin, Riitta

Kuvat: idyllicum.fi, snugg.fi, rebel walls.com

Koti pukeutuu jouluun

16.12.2022

Joulun aika on valtavan tunnerikasta aikaa. Joulu kääntää katseet menneisyyteen, edesmenneiden kaipuuseen ja herättää muistelemaan ja tunnelmoimaan. Useissa kodeissa koristellaan joulun tuntu jo hyvissä ajoin, joissakin joulu ohitetaan vähin äänin ja minimalistisin koristeluin. 

Tapoja on monia. Vaikka koristeita ei kovasti kaipaisikaan, yhtä me useimmat ainakin kaipaamme: valoa ja valoisuutta. Valo tuo meille lämpöä ja luo tunnelmia. Valo antaa voimaa pimeän vuodenajan ylitykseen, kunnes päivät alkavat jälleen pidentyä.

Uusi koti pukeutuu jouluun

Leikkimieli, joulumieli

Kodin sisustaminen joulutunnelmaan on kovasti riippuvainen elämänvaiheesta. Moni meistä pystynee samaistumaan ajatukseen, että lapset tuovat joulun tunnun. Lasten ääni, into, riemu ja ilo. Kaikki se  leikkimielisyys,  joka tarttuu aikuiseenkin. Se ilahduttaa varmasti kaikkia. Mummukin saattaa kaivata pakettien avaamisen tunnelmaa eli onko se sittenkin lapsenmieli, joka tuo meille joulumielen? Uskooko joulupukkiin vai ei, ainakin tonttujen sipsutuksiin on itse kunkin uskominen. Mitä joulu olisi ilman yllätyksiä? Niitä, joista sydämemme lämpenee, kun huomaa että joku, joku toinen on ajatellut juuri sinua, juuri minua. Se on sitä tonttujen touhua pitkin vuotta. Tonttujen tärkein tehtävä onkin kuunnella meitä salaa pitkin vuotta, ja merkitä muistiin tärkeimpien läheisten tärkeimmät toiveet.

Ihanat joulukoristeet

Joulu ja antamisen ilo

Omiin perinteisiini on kuulunut jonkun tuntemattoman ilahduttaminen. Päätin viime vuonna lahjoittaa täysin tuntemattomalle perheelle pienimuotoisen joululahjoituksen. Tavatessamme jouduin itse yllätetyksi. Sain kauniit villasukat, jotka tämä tuntematon äiti oli kutonut ja sanoi minulle: ”Käytä sinä näitä, kun sinulla on jalat.” Tämä sinnikäs nuori äiti sanoi sen kauniilla, hersyvän hyväksyvällä omalla huumorillaan. Tällä valoisasti maailmaa katsovalla, suurisydämisellä äidillä oli polvista saakka molemmat jalat amputoitu. Suurempaa joulumieltä en olisi voinut saada, antamisen ilo oli sydämeen saakka ulottuvaa, ja se oli molemmin puolista.

Joulu on antamisen iloa

Pienen asunnon joulu

Pienessä asunnossa korostuu joulukoristeita laittaessa niiden selkeä asettelu. Asetelmat ja kootut kokonaisuudet luovat tunnelman, joissa valo kruunaa somistuksen selkeäksi kokonaisuudeksi. Ledit ovat kätevöittäneet valoilla toteutetun koristelun, joka tuo pienesti tuikkien valon huoneeseen. Kaunis valo riittää.

Sopiva koristeiden määrä on suhteessa asuntoon ja kodin tyyliin. Trendikästä on pelkistetty tyyli, jossa led-valojen myötä valonpisarat leikkivät puun karahkalla luoden minimalistisen tyylin. Se onkin skandinaavinen ratkaisu ja enemmän tänne Suomeen sopiva yksinkertaisessa lajissaan. Yksi ainokainen eukalyptuksen oksakin tuo myös ihanan tuoksun tullessaan. 

Pienen asunnon joulu

Uuden kodin joulu

Joulukoristelussa nousee traditiot ja perinteet monella vahvasti esiin. Uusi koti ja uusi elämänvaihe saattaa laittaa paletin täysin uusiksi. Koristelemme uuden kodin uusin ottein, kenties puhtaalta pöydältä. Onneksi joulun koristelun saa tehdä juuri sellaisin ratkaisuin, joka itselle riittää. Sellaisen, joka tuo itselle hyvän mielen.

Joulun perinteet

Uudet ja vanhat perinteet

Meille esteetikoille aikuisille kuusessa roikkuvien koristeiden sijaintikin on tärkeää. Vähän jopa hävettää, että se olen meillä ollut minä, joka olen koristellut kuusen vaikka yöllä salaa lapsilta. Onko se nyt ollut niin tärkeää? Tärkeämpää on luja perherakkaus, joka sitoo perheen hyvään oloon ja tunnelmaan. 

Nyt kun omat lapseni ovat lentäneet pesästä, heidän elämänsä perinteet rakentuvat uusien kumppaniensa kanssa. Vanhempien tehtävä, luopuminen, kulminoituu haikeutena jouluissa. Lapset ovat uusissa kodeissaan ja aloittavat omat perinteensä. Uusi koti, uusi aikakausi saa uudet tavat ja perinteet, ja me vanhemmat voimme odottaa vuorostamme kutsua valmiiseen pöytään. Osaakohan sitä pitää näppinsä erossa heidän kotinsa joulukuusesta? Veisinkö ainakin muutamat perinteiset joulukoristeet heille tuliaisiksi?

Kauniin joulumaa -laulun sanoin: ”…joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä.” Se on sydämen kieli, sydämen mieli, joka tekee meille kauniin joulun. Ja sen myötä kun saamme tärkeimmän, valon pisaroiden tuoman hyvän olon.  

 

Sisustussilmin! Valoisaa joulua, Riitta

Lainaus: laulun sanat: Juha Vainio / Katri-Helena Kalaoja

Avaimet uuteen kotiin

30.11.2022

Seuraan sivusta muutaman ystäväni asunnonvaihto -prosessia. He ovat hankkineet haaveilemansa unelman, kodin uudisasuntokohteista. Asunnon ostaminen ei ole koskaan mikään pieni hankinta, vaan se on aina valtavan iso asia missä elämäntilanteessa tahansa, minkä ikäiselle uuden kodin hankkijalle tahansa.

Pureudunpas uteliaisuuttani pintaa syvemmälle. Tutustun varsinaiseen uudisasunnon hankinnassa tapahtuvaan ostoprosessiin, joka on täysin erilainen kuin vanhan asunnon ostaminen.

Avaimet asuntoon

Uuden asunnon hankinta lähtee liikkeelle jo asunnonvaihto-kuumeesta. Josko saisi avaimet ihkauuteen kotiin. Se vaihde kun käynnistyy, on se usein jo menoa! Uudiskohteen ostoa harkitsevalle sijainti kun on yleensä se ratkaiseva tekijä. Useimmiten uudiskohteet rakennetaankin erittäin hyvien kulkuyhteyksien yhteyteen, jossa koulut ja palvelut ovat julkisten yhteyksien lisäksi kätevän lähellä. 

Ennakkomarkkinointi

Ennakkomarkkinointi alkaa jo hyvissä ajoin, jo vuosia ennen valmistumista. Yleensä siinä vaiheessa, kun alue on vasta suunnitteilla. Jos himoitset uudiskohteen hankintaa, kannattaa kyllä näköjään toimia ajoissa. Ensinnäkin asunnot varataan hyvissä ajoin ja toiseksi niiden materiaaleihin pääsee vaikuttamaan. Rakennusprosessi on hoidossa ja saat itse olla stressaamatta miten rakennusprojekti oikein hoituu. Tummaa vai vaaleaa? Sinä päätät.

Ennakkomarkkinointi

Miten uudiskohteen hankinta oikein käytännössä hoituu?

Se kyllä kuulostaa kieltämättä kiinnostavalta, että ennakkovarauksen yhteydessä maksetaan vasta varausmaksu. Näinollen et tarvitse koko asunnon hinnan kattavaa summaa vielä tässä vaiheessa kun olet jo ihastunut haluamaasi asuntoon. Aika kiva! Siinä vaiheessa kun varsinainen asuntokauppa on ajankohtaista, auttavat asiantuntijat sinua kaupanteossa varmalla ammattitaidolla ja yksilöllisesti palvellen. 

Uudiskohteen valinnat

Sisustukseen vaikuttaminen

Koska suhtaudun asunnon hankintaprosessiin tälläkin kertaa sisustussilmin, niin minuahan kiinnostaa se, miten asunnon sisustamiseen voi vaikuttaa. Pääseekö vaikuttamaan pintamateriaali –valintoihin tai kiintokalusteiden kuten keittiön kaapistojen ilmeeseen? Kyllä, muutokset ovat mahdollisia, jos on ajoissa liikkeellä. Tämän päivän materiaalivalinnoissa on valinnan varaa runsauden pulaan saakka, niin on hyvä, että on ammattilaisten apu käytettävissä. 

Mieluisat ja järkevät valinnat

Jokaisella vuosikymmenellä ja aikakaudella on joka tapauksessa omat tyylinsä ja linjansa. Aikalaisuus näkyy asunnoissa aina, silti on olemassa ajattomiakin valintoja. Jos olet hankkimassa asunnon sijoitusasunnoksi, niin sen pintamateriaalivalinnat kannattaa olla hyvin neutraalin varmat. Yleensä näin onkin, kun asuntojen materiaalit valitaan rakennusyhtiön toimesta. Jos haluat vaikuttaa uudiskohteen pintamateriaaleihin, niin muutoksia jo valittuihin päätöksiin saat tehtyä tiettyyn aikarajaan saakka. 

Varsinainen ostoprosessikin on kätevämpi ja rahoitukseltaan erilaisempi kuin vanhan asunnon ostaminen. Rahoitukseen saat apua helposti, onhan vankan ammattilaisten tuki turvanasi tässä suuressa päätöksessäsi. 

Uudiskohteen osto

Uudiskohteen valmistumisprosessin seuraaminen

Oman kodin rakentaminen on suuri unelma ja sen toteuttaminen todeksi saattaa yllättää rakennusvaiheessa, jos ryhtyy talon rakennukseen itse. Harvassa on ne tarinat, että rakentaminen olisi pysynyt suunnitellussa budjetissa! Yleensä budjetit paukkuvat vähän joka kulmassa ja joka vaiheessa, ja yllätysmenot seuraavat toinen toistaan. Silloin kun takana on vakaa rakennusyhtiö, jolla on vankka kokemus uudiskohde -rakentamisesta, ei näitä yllätyksiä tapahdu. Onhan se stressitöntä! 

Ostoprosessi

Rakennusvaiheessa asuntoa pääsee katsomaan, jolloin asunnosta näkee töiden edistymistä konkreettisesti. Siinä vaiheessa kun pintoja on jo maalattu ja kiintokalusteita on jo paikallaan, ja kun alkaa todellinen asunnon ilme jo näkyä, on se kyllä kiehtovaa.

Oletko sinä miettinyt uudiskohteen hankintaa? Soitto vaan ja selvittelemään kuinka kätevää uuden asunnon hankinta voikaan olla. Anna muiden huolehtia rakentamisesta, saat itse keskittyä siihen kivoimpaan puuhaan, sisustamiseen. 

Sisustussilmin, Riitta 

Uusi on aina uusi

31.10.2022

Niinhän se vaan on että ei siihen tarvita kuin yksi. Se yksi ja ainoa, johon ihastuu yhtä vahvasti kuin ensirakkauteen. Asuntoon, tulevaan omaan kotiin ihastumiseen tarvitaan vahvaa intuitiota, joka vie kohti tahtotilaa ja innokasta visiota. 

Tarvitaan paljon mittaamista ja näkemystä, kuinka sisustaisikaan juuri kyseisessä kodissa omine tavaroineni. Sisustussilmin katsottuna uuden asunnon hankinta ja sisustaminen on arjen luksusta, joka syntyy jo tilan uutuuden puhtaudesta. Tuoksusta, joka kiehtoo.

Uusi asunto blogi

Uudiskohteen edut

Muutin itse juuri vanhaan taloon, jossa oli tehty putkiremontti. Olisiko sittenkin helpompaa muuttaa uuteen asuntoon? Kyllä se vain siltä tuntui ainakin siinä vaiheessa, kun vanhan asunnon realiteetit tulivat vastaan. Jouduin uusimaan juuri tehdystä putkiremontista huolimatta kylpyhuoneen hanan ja lavuaarin pois, koska pesukoneelle ei ollutkaan tilaa. Mihin olivatkaan urakoinnin myötä pesukoneelle piirretyt strategiset mitat huvenneet? Pesukonetta ei taivuteta liian pieneen koloon. Millikin on mitta, saati muutama sentti.

Uudiskohteen edut

Tällaista ei tapahdu uudiskohteissa, vaan kylpyhuoneet ovat tilavat ja toiminnot on huolella mitoitettu tämän päivän tarpeisiin. Uudiskohteissa on paljon etuja, jotka helpottavat muuttoa vanhaan asuntoon muuttoon verrattuna.

Uudiskohde kylpyhuone

Kylpyhuoneen koristeet

Suunnittelu ja toteutus ovat uudiskohteessa huolellista

Uudiskohteen hankinta mahdollistaa sen, ettei remontoinneista tarvitse huolehtia. Mielenkiinnolla seuraan sivussa myös uuden asunnon ostoprosessia. Asunnosta on ensin nähtävissä hyvät suunnitelmat ja pohjakuvat ja visioidut 3d-kuvat sisustettunakin. Visiointi on helppoa, kun asunnosta saa nähtyä virtuaalisen kierroksen ennen kuin talo on valmis. 

Siinä vaiheessa kun rakennus on jo pystyssä ja muuttamaan pääsee vasta useamman kuukauden tai vaikka vuoden päästä, on tosin luotettava rakentavaan tahoon ja annettuihin kuvauksiin. Asunnon varaus tapahtuu monessa uudiskohteessa jo varhain, joten visiointiin on onneksi hyvä mahdollisuus ja neuvoja saa hyvin rakennusyhtiöltä.

Tuolin jalat

Asunnon hankinta on iso ratkaisu

Asunnon ostaminen on valtavan iso asia minkä ikäiselle muuttajalle tahansa. On hieno tunne, kun saa vihdoin jalat oman pöydän alle. Uuden kodin hankinta ja koko ostoprosessi vaatii asunnon ostajalta hyvää ja viileää harkintaa, järkeä, tietoa ja budjetin hallintaa. Nuori ensiasunnon ostaja tarvitsee paljon luotettavaa neuvoa miten asunnon ostoprosessi hoituu. Onneksi näissä uudiskohteiden hankinnoissa saa kyllä hyvät opastukset rakennuttajalta, miten missäkin vaiheessa toimitaan. 

Työtaso

Sijainnin merkitys

Yhtälailla kun vanhaan asunnon hankinnassa saattaa ihastua asuntoon jo vahvasti, sama tapahtuu uudiskohteeseen ihastumisessa. Pelkkä pullan tuoksu ei ole uudiskohteissa vielä houkuttelemassa, vaan realismi. Se on hyvä asia se! Uuteen omaan kotiin saattaa joskus ihastua jo silkan hyvän sisustuksen takia. Pintamateriaalivalinnat ja kalustus ovat aina myös tärkeitä seikkoja, jotka tekevät vahvan vaikutuksen.

Asunnon sijainti, miljöö ja ympäristö ovat merkittävimpiä tekijöitä, jotka ovat uutta kotia etsivälle ratkaisevia tekijöitä ostopäätökseen ryhtyessä. Hyvin toimivat julkiset yhteydet, rauhallinen tai aktiivinen ympäristö? Mikä kenellekin on tärkeintä. Uudiskohteet rakennetaan jo lähtökohtaisesti hyvien kulkuyhteyksien läheisyyteen. Hyvät kulkuyhteydet ovat tärkeää arjen helppoutta.

Shampanjaa

Ostoprosessin helppous

Asunnon ostaminen on aina jännittävä prosessi, johon pitää huolella perehtyä, on kohde sitten vanha tai uusi. Uudiskohteessa ei ainakaan tarvitse lähteä hankkimaan uutta lavuaaria, vaan voi astella kauniiseen ja tilavaan kylpyhuoneeseen ainoastaan miettien, minkä väriset pyyhkeet ovatkaan juuri itselle mieluisat. 

Suunnittelu on ollut huolellista. Uuteen muutto vaatii vain omien lempihuonekalujen ja purnukoitten sijaintien miettimistä. Millä kauniilla somisteilla sisustaisinkaan uuden kotini, jotta tämä uusi koti tuntuu kodilta? Oikealla tavalla sopivalta ja viihtyisältä kodilta, joka on paras juuri sinulle itsellesi.    

Sisustussilmin, Riitta

kuvat: Riitta Bergman, osa kuvista Naantalin Asuntomessu-kohteista.


Inspiksiä Habitare-messuilta

24.9.2022

Habitare-messut pääsivät moneen vuoteen vihdoinkin jälleen toteutumaan. Katse on syyskuussa jo hyvää vauhtia kääntynyt sisätiloihin. Kotia on mukava sisustaa edes vähän jollain uudella piristyksellä. Habitare- messuille mennään kurkistelemaan mikä inspiroisi sisustamaan.

Habitare-kuva-1

Ideoita ja inspiksiä on messuhallissa runsain mitoin. Habitare-messut ovat todelliset sisustusalan hemmottelupäivät sisustamisesta kiinnostuneille. Mitä ajankohtaisempaa uuden asunnon hankinta tai muu laitto on, sitä enemmän saa irti messutarjonnasta. Ideoita messuilta irtoaa kyllä jokaiselle.

Mielikuvituksen voima

Mielikuvituksen voima

Tämän vuoden Habitaren teema oli mielikuvitus. Sitä totisesti tässä elämässä tarvitsemmekin. Kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyvät mietteet vaativat muutakin kuin järkevyyttä ja realismia. Meille tarjotaan paljon asioita valmiina, mutta mikäs sen parempaa kuin käyttää luovasti mielikuvitusta. Teema tarjoilee meille ideoita tulevaisuuden sisustamisesta, sitä millaista asuminen ja eläminen voisi tulevaisuudessa olla. Maailma muuttuu ympärillämme ja kodin tilojen tarve on jatkuvassa muutostilassa.

Kaikki muuttuu

Suomen mieletön ylpeys, kuivauskaappikin on jo joutunut taka-alalle. Tilalle on tullut kuivaavat astianpesukoneet ja yläkaapittomat keittiöt, joissa kuivauskaappi on turha. Joillekin se on täysin turha keittiössään, mutta ei suinkaan kaikille. Itse olen vankkumaton kuivauskaapin kannattaja. Se mihin messuilla kiinnittää huomiota, riippuu kunkin kävijän omista intresseistä. Huomasin itse bongaavani pieneen asuntoon soveltuvia ratkaisuja. Sellaisia, joihin tarvitsen vinkkejä, mm. käteviä työpisteitä.

Sopivat työpisteet kotiin

Kodeissa työn teko on viime vuosina saanut uuden painopisteen: työt ovat siirtyneet vahvasti kotitiloihin. Uudiskohteissa huomioidaan hyvin tilat työn teolle kotona. Työpisteelle on oltava tilaa. Aika moni ihastui etätöiden mahdollisuuteen. Mahtaako väkeä saada edes enää täysin toimistoihin? Nämä viimeisimmät kurimusvuodet opettivat, että työt sujuvat kotoakin käsin ja pomokin luottaa töiden sujumiseen etäyhteyksin. Kotona opittiin koronan myötä tekemään ihan onnistuneesti töitä.

Työpisteet

Työpisteet ovat tulleet tärkeäksi osaksi kodin sisustusta, niiden tulee upota kodissa kaikkeen muuhun sisustukseen. Niinpä ne ovat esteettisyydeltään salonkikelpoisia kalusteita, jotka sopivat niin kauniiseen makuuhuoneeseen kuin osaksi tyylikästä olohuonettakin.

Kodeissa on nyt työnteon meininki

Työpisteet

Esteettisesti tyylikkäät työpisteet ovat jyränneet vahvasti tilaa asuntojen huonesijoittelussa.

Habitaressa saimme nähdä suunnittelijoilta mitä erilaisimpia versioita työpisteistä, joissa on otettu laaja-alaisesti huomioon kalusteen muunneltavuus ja soveltuvuus pieniinkin tiloihin.

Puu materiaalina on vahvasti esillä, niinpä työpiste-kalusteidenkin materiaalina puu on inspiroinut suunnittelijoita luomaan kenties uusia ajattomuuksia.

Työpisteet

Käsi ylös, joka on pitänyt työpöytiä ja -tuoleja joskus rumina? Sitä ne eivät enää tosiaankaan ole. Tyylikäs muotoilu kehittyy kokoajan muuttuvien tarpeiden myötä. Kalusteiden joustava monimuotoisuus on tehnyt harppauksen ergonomia-keskeisyydessään uusiin design-ulottuvuuksiin ollen joustavia myös siirtää. Keveys ja tyylikäs muotoilu sallii niiden sulauttamisen sujuvasti kauniisiin sisustuksiin.

Kevyt työpiste

Tulevaisuuden koti

Tulevaisuuden kotiMillaisia sisustuksia tulemme siis näkemään tulevaisuuden kodeissa? Trendianalyytikko Susanna Björklund oli kuratoinut Habitareen Signals -osaston, jossa oli nostettu esille magian, turvan, aitouden ja merkityksellisyyden merkitykset nyt trendeinä. Vahvasti esillä on myös kierrättäminen, jossa kaikki on mahdollista. Nyt yhdistetään värejä ja tekstuureja ilman tiukkoja rajoja. Rentoudesta viesti täällä mummon vanhat tikkitäkitkin.

Olen itse toiminut pitkään kontekstien työyhteisöissä, joissa luovuutta arvostetaan paljon. Luovuus on valtava runsaudensarvi ja rikkaus, josta riittää ammennettavaa loputtomiin. Mitä tekisimmekään ilman magiaa ja mielikuvitusta? Mielikuvitus on avain siihen, että jaksamme tehdä töitä. Olkaamme siis ahkeria. Ja rentoja. Rentoudesta se luovuuskin kumpuaa.

Sisustussuunnittelijan silmin, Riitta

Sisustussuunnittelijan silmin

10.8.2022

Blogi kuva 1Esteetikkona itse nautin siitä, että tila jossa olen, on viihtyisä ja kaunis. Miten kauneutta luodaan? Siihen on monta sisustusavainta, joita pyrin jakamaan vinkkeinä sisustamiseesi. Pyrin löytämään aina käytännönläheisiä ratkaisuja, ja kannustan persoonallisen oman näköisen kodin rakentamiseen. 

Suuri vai pieni koti 

Blogi kuva 2Tilava asunto on meille unelma, mutta isolle kodille on omat elämänvaiheensa. Itse saan tutustua pienten asuntojen sisustamisiin monen erilaisen vinkkelin kautta. Se minkä kokoisiin tiloihin kukakin on elämässään tottunut, ohjaa elämässämme sopeutuvuuttamme. Asunnon sijainti on määräävä tekijä useimmiten valitessamme kotia, johon haluamme asettua. Arvot, jotka toimiamme ja polkujamme määrittelevät, muuttuvat ja kirkastuvat vuosien myötä. Neliöiden määrä on joskus enemmän, joskus vähemmän tärkeä kriteeri. Tilan tarpeeseen vaikuttaa luonnollisestikin monta seikkaa, asukkaan ikä, perheen koko ja elämänvaihe. Viihtyisyyteen neliöiden määrän ei tarvitse antaa vaikuttaa. Onni mahtuu hyvin pieneenkin kotiin. Elämä on täynnä muutoksia, joskus ne tulevat pitkän harkinnan jälkeen joskus yllättäen. Aina on kuitenkin tärkeää, että uuteen tilanteeseen voi suhtautua luottavaisin mielin. 

Sopivan kokoinen koti 

Blogi kuva 3Pienen tai suuren asunnon sisustaminen on kuin kalenterin täyttäminen. Silloin kun on tilaa heitellä sattumia ja osumia mihin sattuu, voi valita paikan vapaasti. Silloin kun kyseessä on tiukempi aikataulu rajaa menoja ja kalenteri on täynnä, optimaalisuus on äärettömän hyvä ohjenuora sisustamisessa. Pienen asunnon etu on kätevyys kaikessa optimaalisuudessaan. 

Pieni asunto on sisustusmielessä ihan eri asia kuin iso asunto. Ronskisti sanottuna, kalusteet mahtuvat suureen tilaan ilman millin tarkkoja mittaamisia. Pienen asunnon sisustamisessa pitää katsoa kaappiinkin jo tarkemmin: säilytystiloista lähtien on mietittävä huolellisemmin mitä mihinkin mahtuu, mitä tavaraa on tarpeeksi, mikä on jo liikaa. Toki suurikin tila vaatii sekin tarkkuutta, hyvää silmää ja kyllä, hyvää suunnittelua. 

Koti saa olla koti 

Blogi kuva 4Kodin tulee saada olla asukkaillensa juuri oman oloisensa. Onko onni tavaroissa vai kodin tunnelmassa? Onko kätevyys kodin suuruudessa vai sopivuudessa? Näitä pohdin kanssasi sisustussilmin. Tulen tutustumaan myös uuden asunnon hankinnan prosessiin, mitä kaikkea se pitää sisällään ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että ostoprosessikin on helppo ja etenkin luotettava. Pääset seuraamaan myös millaista on rakentaa uutta kotia ja millaisia tunnelmia uuden vasta valmistuvan kodin hankinnassa ilmenee. 

Blogi kuva 5Sisustaminen on ihanaa ja inspiroivaa puuhaa, jossa riittää erilaisia tuntoja ja tunnelmia. Täällä blogissa pyrin tuomaan sinulle iloa, ideoita ja inspiraatiota sisustamiseen ja autan ratkaisemaan kanssanne sisustuksellisia pulmia. Toivottavasti saan myös sinulta aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joita voidaan vaikka pohtia kanssasi! 

Sisustussilmin, terveisin Riitta 

Asuntomessuterveiset

29.7.2022

Asuntomessut on aina mukava katsaus missä sisustuskuvioissa mennään. Messuilta saa poimittua hyviä vinkkejä omaan sisustamiseen ja saa nähtyä mitkä tuulet puhaltavat ajankohtaisuuksissa. Asuntomessujen sijainti, maasto ja koko alueen miljöö vaikuttavat rakennusten tyyliin. On hyvä ammentaa sisustusvinkkejä ja poimia parhaat ideat omaan käyttöön. Aina on myös voimaannuttavaa vierailla kauniissa ympäristössä. Viehättävä Naantali näytti aurinkoisuutensa tälläkin kertaa. 

Luonto tulvii ikkunoista sisään 

Asuntomessut

Sijainti luo Naantalin asuntomessualueella kauniit maisemat, jotka ovat näille Naantalin asuntomessukohteille todellista valoisaa kultaa. Suuret, koko seinän kokoiset ikkunapinnat ovat kuin suuria tauluja Lounatuulen alueen rakennuksissa. Mikäpä olisikaan vaihtuvaa taulunäkymää parempaa! Terassit ovat suurentuneet entisestään, ja kehyksettömien, tolpattomien ja kaiteettomien terassinkaiteet eivät tee upeisiin näkymiin mitään näkyvyysesteitä. Jos jonkun asian näiltä messuilta nostaa esille, on se yhdellä sanalla luonto. Luonnon eri värisävyt näkyvät niin pintamateriaaleissa kuin tekstiileissäkin täällä Naantalin Lounatuulessa vahvasti. Värisävyt on poimittu sisälle saakka tulvivasta luontonäkymästä, ruskean eri sävyt, terrakotta ja musta ovat vallan päällimmäisinä väreinä kaikissa sisustuksissa. Metalleista vahvimmin on nyt esillä kulta, messinki ja harjattu kulta. Kromi ja valkoinen ovat tässä vaiheessa saaneet väistyä. Mutta kuten aina, on muistettava että aallot tulevat ja menevät ja miljöön merkitys nostaa eri asioita ja sävyjä eri alueilla vuorotellen esille. 

Keittiöt ja kylppärit

Keittiöt ja kylppärit

Lähes kaikki keittiöt olivat enimmäkseen tumman puhuvia, yhdistettynä vaaleaan puun sävyyn. Oli rikottua mustaa, rouheaa ruskeaa ja kivimäistä struktuuria tasoissa ja pintamateriaaleissa. Puuta on nyt muutenkin paljon ja eri sävyissä, enimmäkseen vaaleana. Marmorinen kuvio on nyt suosittua kaikissa materiaaleissa. Sitä näkyy niin komposiittimateriaalissa kuin kivimateriaaleissa. Laatat ovat suuria ja jopa olohuoneen seinässä näkyi laattaa. Kyllä laatta-asentajat nykyään kiittävät! 

Kylppärit ovat intiimin tummia, mutta monimuotoisten tehokkaiden valaistusratkaisujen ansiosta ne eivät tokikaan ole mitään pimeitä luolia. Kylppärit muistuttavat spa-olosuhteita suurine saunoineen, joista on rauhalliset ikkunanäkymät luontoon. 

Yksi asia kuitenkin hämmästytti! Useissa kohteissa oli ainoastaan yksi suihku, vaikka rakennus oli suunniteltu useamman henkiselle perheelle. Toisaalta yhdessä kohteessa oli pohjaratkaisussaan loistavan kätevä kylpyhuonetila, jonka idea kannattaa napata. Suihkuja oli kaksi, mutta ne sijaitsivat yhtenäisen suorakaiteen muotoisen kylppäriosaston eri päissä, samoin kaksi wc:tä, eri puolella lavuaaritilaa. Loistava pohjaratkaisu! 

Kalusteiden tyyli 

Kalusteet

Viihtyvyys on kaikin puolin tehty hotellimaiseksi, olohuoneiden ja makuuhuoneiden sisustus onkin saanut kovasti vaikutteita hotellihuoneen sisustuksesta. Tv:t eivät onneksi enää hallitse tilaa, vaan ne on upotettu piiloon parhaimmillaan kokonaan. Tekstiilit ovat ylelliset, matot luonnollisen runsaat ja rouheat. Pehmeys ja pyöreys ovat valttia niin materiaaleissa kuin kalusteiden muotokielessä. Myös kokolattiamatto on myös tullut takaisin. Kalusteet ovat nyt muhkeita ja pyöreitä, jättimäisen löhöttäviä. Muutoin tyylilinjaus somistuksissa ja astioissa muistuttaa kaikin puolin tällä hetkellä kovin suosittua japandia, jossa japanilaishenkisyys ja skandinaavinen tyyli yhdistyvät sulavasti yhteen. 

OlohuonenäkymäOlohuone

Tässä oli vain lyhyt katsaus tämän vuoden Asuntomessuilta. Keskityn jatkossa kirjoituksissani sisustukseen, vaikka tällä kertaa tuosta Naantalin upeasta miljöön vaikutuksesta ei meinaa päästä yli. On se vaan niin hieno! Miljöö vaikuttaa aina kuitenkin asuntojen sisätiloihinkin, luonnollisestikin. Sen huomaa, että luonnon kunnioitus on Naantalin asuntomessuille ollut tärkeä seikka. Hyvä niin. Alueen ilmeeseen on täten taattu rauhallinen, luontoa kunnioittava yhtenäisyys. Näin Naantalissa, muualla on aina omat lainalalaisuutensa. Alueella alueen tavalla. 

Katsellaan sisustussilmin, terveisin Riitta 

Blogin takana

Kirjoittaja, sisustussuunnittelija -yrittäjä ja opettaja Riitta Bergman on tottunut sisustamaan luovasti ja joustavasti. Monessa mukana ollut esteetikko pyrkii aina tekemään kauneutta ympärilleen, suhtautuen sisustamiseen käytännönläheisesti ja järjestyksestä nauttien. Kolmen jo omillaan asuvan aikuisen äiti nauttii nyt paluustaan takaisin Helsinkiin neljän vuoden elämänmuutospyörteen jälkeen.

Tervetuloa seuraamaan Lujakodin sisustusblogia!
Sisustussuunnittelija Riitta Bergman/ www.idyllicum.fi

Riitta Bergman
PS. Jos mielessäsi on sisustamiseen liittyviä haasteita, heitä tänne myös sisustusaiheiseen liittyviä kysymyksiä!

 

Lähetä viesti