X

Sopivasti eko Lujakoti

Haluamme rakentaa koteja, joissa jokainen voi elää itselleen sopivasti ekologista elämää ja vaikuttaa asumisen hiilijalanjälkeensä. Jokaisella Suomessa asuvalla on laskennallinen hiilijalanjälki, joka muodostuu asumisesta, liikenteestä, ruoasta ja muusta kulutuksesta.

Asumisen hiilijalanjälki puolestaan koostuu lämmityksestä, vedestä, sähköstä ja jätteistä. Valitsemalla asunnoksesi uudiskodin voit vaikuttaa oman asumisen hiilijalanjälkesi suuruuteen, koska se on energiatehokas ja tiivis, pyrimme valitsemaan vähähiilisiä rakennusmateriaaleja ja rakennuksen käyttöikä on pitkä. Lujakoti-uudiskohteessa asuessasi sinun on helppo tehdä myös muita hiilijalanjälkeäsi pienentäviä ja ekologisuutta edistäviä valintoja.

Koko Lujakoti-kohteelle lasketaan myös hiilijalanjälki. Sen muodostavat hieman yksinkertaistettuna rakentamisen materiaalit ja rakentamisvaihe, käytön aika ja lopuksi rakennuksen purkaminen.

Testaa oletko mestarikierrättäjä. Voit pelata lajittelu-muistipeliä tästä.

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus ja tiiveys ovat uuden kodin etuja. Sekä asumisen että kohteen hiilijalanjäljestä suuri osa muodostuu käytön ajan energiankulutuksesta eli pääosin lämmityksestä. Siksi valitsemme aina Lujakoti-kohteeseemme sopivimman lämmitysmuodon ja pyrimme mahdollisuuksien mukaan suosimaan maalämpöä ja uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinkopaneeleita. Tähtäämme myös kohteissamme parhaimpaan energialuokkaan, jossa huomioidaan esimerkiksi rakennusmateriaalien eristävyys, lämmitysmuoto ja tiiveys.

Lue lisää

Rakentamisen aika

Kehitämme jatkuvasti käyttämiämme rakennusmateriaaleja ja niiden kiertoa. Lajittelemme ja kierrätämme työmaillamme ja edistämme vähähiilisten rakennusmateriaalivaihtoehtojen ja energianlähteiden käyttöä uudisrakentamisessa.

Lue lisää

Kestävä asuminen

Voit vaikuttaa valinnoillasi asumisesi hiilijalanjälkeen. Tehokkain tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä on tehdä ilmastoystävällisiä valintoja isoimpiin päästönaiheuttajiin liittyvissä asioissa. Siksi ei ole samantekevää, millä perusteella valitset kotisi tai miten siirryt paikasta toiseen. Oma sähkönkulutus, lämpimän veden käyttö ja kierrättäminen ovat myös asioita, joilla jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä.

Lue lisää

Katso myös Hiilihelpistä miten voit vaikuttaa asumisesi hiilijalanjälkeen.

Hiilihelppi.fi