X

Asunnon osto on elämän isoimpia päätöksiä

Kun elämän tilanteet muuttuvat, tulee usein samalla kertaa eteen uuden asunnon osto. Vaihtoehtoina ovat vanha, uusi tai rakenteilla oleva uudiskohde. Kannattaa pohtia tarkkaan perheesi tarpeet ja miettiä sen lisäksi millainen on haaveilemasi asumismuoto. Oletko valmis omakotitalon vaatimaan sitoutumiseen vai haluatko kerrostaloasumisen huolettomuutta ja helppoutta? Tarjolla oleviin vaihtoehtoihin on syytä perehtyä huolellisesti ja uusi koti kannattaa valita ilman kiirettä.

Asunnon ostaminen alkaa tarpeesta

Asunnon ostaminen alkaa siitä, kun tarve asunnon ostamista kohtaan herää. Se voi olla perheen kasvaminen tai lasten muutto pois kotoa. Voit ostaa asunnon omaksi kodiksi tai sijoitusasunnoksi, molemmissa on erilaiset valintaperusteet.

Omaa kotia hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että uudiskohde on pitkällä tähtäimellä huolettomin ja turvallisin valinta. Uudessa asunnossa on takuu ja jos olet liikkeellä hyvissä ajoin, voit myös vaikuttaa muutostöillä oman kotisi materiaali- ja kalustevalintoihin.

Ensimmäiseksi kannattaa tutustua myynnissä oleviin muuttovalmiisiin tai ennakkomarkkinoinnissa oleviin Lujakoti-asuntoihin. Jos ennakkomarkkinoinnista löytyy kiinnostava asunto, voit tehdä siitä ennakkovarauksen. Se ei sido sinua vielä mihinkään, ja sen voi perua myös ilman perusteluja.

Kilpailuta pankit

Kun olet löytänyt sopivan asunnon ja kaupanteon aika lähestyy, kannattaa sinun kilpailuttaa tarvitsemasi asuntolaina useamman pankin välillä. Lähes kaikkien pankkien nettisivuilta löytyy lainalaskuri, joka auttaa sinua kartoittamaan lainamäärää. Voit hakea pankilta lainalupauksen, vaikka et olisi löytänyt vielä sopivaa kotiakaan. Lainalupaus on voimassa rajoitetun ajan, jonka jälkeen se tulee tarvittaessa uusia.

Asuntokauppa voidaan tehdä siinä vaiheessa, kun turva-asiakirjat on asetettu pankin haltuun. Niitä ovat esimerkiksi asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, taloussuunnitelma ja rakennustapaselostus. Ennen kauppakirjan allekirjoittamista käydään ostajan kanssa läpi kaikki asuntokauppaan vaikuttavat asiakirjat, joihin kannattaa perehtyä huolella.

Kauppakirja allekirjoitetaan Lujakodin asuntomyynnin tiloissa. Siellä voit tutustua myös asunnon sisustusmateriaalivaihtoehtoihin ja valita mieleisesi asunnon ostamisen yhteydessä. Valittavina on vakiokalusteiden lisäksi neljä eri teemavaihtoehtoa.

Kaupan teko ja muutto uuteen

Kaupantekohetkellä maksat osan asunnon myyntihinnasta ja loppukauppahinta erääntyy maksettavaksi vasta kun asunto alkaa valmistua tai erissä rakentamisen aikana. Jos sinun tarvitsee myydä vanhan asuntosi, niin sinulla on siihen hyvin aikaa, kun uutta kotiasi rakennetaan. Ensimmäinen mahdollisuus maksaa yhtiölaina tai lyhentää sitä on juuri ennen asunnon valmistumispäivää. Tämän jälkeen yhtiölainaa voi lyhentää lainaehtojen mukaisesti.

Rakennustyön ollessa vielä käynnissä, kun neljäsosa huoneistoista myyty, kutsumme koolle asuntojen ostajat. Tässä kokouksessa ostajat voivat halutessaan valita edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan.

Ostajalla on myös mahdollista tarkastaa oma kotinsa noin kuukautta ennen muuttoa ja merkitä mahdolliset puutteet ja havaitut virheet lomakkeelle, jotta voimme reagoida niihin ennen varsinaista muuttoa. Kaikkea ei välttämättä ole mahdollista huomata heti, vuositarkastuksen yhteydessä voit ilmoittaa vuoden aikana huomaamasi virheet tai puutteet. Lujakodin ostaja voi luottaa, että asunto on laadukas ja työt on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti - Lujatalo vastaa rakennusvirheistä 10 vuotta.

Uuden asuntosi avaimet saat ensimmäisenä mahdollisena muuttopäivänä, edellytyksenä että olet maksanut asunnon kauppahinnan sekä mahdolliset tilaamasi muutostyöt. Muuton yhteydessä sinulle annetaan kodinkansio, josta löydät kaikki tarpeelliset asuntoosi ja taloyhtiöön liittyvät asiakirjat sekä ohjeet.

Lujakoti on tehty kestämään elämää, joten voit huoletta nauttia yhteisistä hetkistä perheesi ja ystäviesi kanssa. Se on myös sinivalkoinen valinta!

Tutustu asuntokohteisiimme ja osta asunto, joka on oikea juuri Sinulle!